Шарова Тетяна Петрівна

Шарова Тетяна Петрівна

Кандидат історичних наук. Кандидатська дисертація «Залучення жінок у відбудову промисловості (1921-1925рр.): Досвід Компартії України». (1990 р.). Доцент кафедри історії України (1994 р.). У ПНПУ імені К. Д. Ушинського працює з 1981 р.

Про неї:

Бібліографічний покажчик наукових праць професорсько-викладацького складу та асистентів : Ч. 1. // Наук. Вісник ПДПУ ім. К. Д. Ушинського. – 2004. - № 1-2.; Букач В. М. Вчені історико-філологічного факультету ПДПУ ім. К. Д. Ушинського: Довідник. – Одеса: ПДПУ, 2007.

Викладаї навчальні курси «Історія України», «Історія Росії», спецкурс «Гендерний підхід в історії. Історія жіночого руху в Україні як складова гендерної історії».

Протягом останніх трьох років керувала успішно захищеними 42 курсовими, 18 дипломними та 5 магістерськими роботами.

Теми курсових робіт:

«Русько-візантійські відносини за часів перших князів Київської Русі», «Запровадження християнства в Київській Русі: передумови та хід релігійної реформи», «Видатні жінки Київської Русі», « Роль жінок у суспільному житті України козацької доби», «Українсько-російські відносини у роки Національної революції середини XVII ст.», «Запорізьке козацтво в міжнародних відносинах кінця XVI-XVII ст.».

Теми дипломних і магістерських робіт:

«Вплив християнства на розвиток давньоруської літератури (XI-XII ст.)», «Бароковий стиль в українській культурі XVII-XVIII ст.», «Українська еліта в державних структурах Російської імперії в XVIII ст.», «Жінки Наддніпрянської України у громадівському русі другої половини XIX – поч. XX ст.», «Фемінізм на західноукраїнських землях (кінець XIX – 30-ті рр. XX ст.)», « Крим в історичних долях дому Романових», «Зовнішня політика Богдана Хмельницького: боротьба за суверенізацію української козацької держави», «І. Мазепа як будівничий української культури», « Музична освіта та культура в Україні в XVII - XVIII ст.», « Одеський університет: розвиток історичної науки і освіти (1865-1940)», «Християнські конфесії у роки Другої світової війни (на матеріалах Одещини)», «Жінки в сучасній українській політиці» та інш.

Автор робочої навчальної програми згідно вимог кредитно-трансферної системи навчання курсу «Історія Росії», «Термінологічного словника княжої доби».



У рамках науково-дослідної теми кафедри «Етнонаціональні й гендерні відносини та повсякденне життя людей на Півдні України у XIX-XX ст.» виконує розділ «Гендерний вимір історії українського суспільства у ХІХ – ХХ ст.».

Загальна кількість опублікованих праць 46. Серед них:

1. Из истории женской партийной и советской печати в первые годы советской власти: Методические материалы в помощь лектору. – Белгород, 1990.

2. ООН і проблеми захисту прав жінок // Питання нової і новітньої історії. Зб. наук. праць. – Вип. 42. – К., 1996.

3. Гендерний підхід в гуманітарних дисциплінах на заході і в Україні: порівняльний аналіз // Науковий вісник ПДПУ ім. К. Д. Ушинського. – 2002. - № 11-12.

4.Боротьба українських жінок за вищу освіту як чинник усунення гендерної асиметрії (на матеріалах другої половини XIX ст.). // Виховання і культура. Міжнародний науково-практичний журнал. – Одеса, 2003. № 3-4

5. Процес лібералізації суспільного життя в Україні другої половини XIX - початку XX ст.: Гендерна складова // Життя і пам’ять: Наукова збірка, присвячена пам’яті В. І. Шамко. – Одеса, 2009.

Брала участь у:

1. Міжнародній науково-методичній конференції «Жіночий рух в Україні: історія і сучасність» - Одеса, жовтень 1994 р.

2. Міжнародній науково-практичній конференції «Жінки України: сучасний статус і перспективи». – Одеса, червень 1995 р.

3. Міжнародній науково-практичній конференції «Культурно-історичні, соціальні та правові аспекти державотворення в Україні» - Одеса, травень 1996.

4. Науково-методичному семінарі «Гендер і освіта», який проводили Програма Рівних Можливостей ООН, Одеська національна академія харчових технологій, Одеський науковий центр жіночих досліджень – Одеса, вересень 2003.

5. Міжнародній школі «Гендер: реалії та перспективи в українському суспільстві» - на базі ОНАХТ. – Одеса, грудень 2003.

Також брала участь в організації та проведенні Першого Всеукраїнського конкурсу наукових студентських і аспірантських робіт з гендерної тематики у травні 2002 р. та Другого Всеукраїнського конкурсу аспірантів з гендерної проблематики – X-XII. 2003 р.



Керівництво НДРС здійснювала з таких проблем: українська культурна спадщина; зовнішня політика часів Хмельниччини; історія жіноцтва України; гендерний вимір сучасного українського суспільства.

Всього за останні сім років було підготовлено виступи на конференціях і надруковано у наукових збірниках статті 21 студента. Серед них опубліковано у співавторстві - науковий керівник - студент 7 статей, зокрема:

1. Домброван Л. Ю. Політико-правовий статус українського жіноцтва: історичний екскурс» // Історичний досвід і сучасність / Зб. матер. XIII наук. студ. Конференції. – Одеса, 2007;

2. Боярська А. В. Феофан Прокопович – подвижник двох культур. // «Історіосфера». – Одеса, 2008;

3. Зверховська Т. В. Наталія Кобринська: біля витоків українського жіночого руху та фемінізму. // Українська література XXXXI ст. : гендерний аспект / Матер. Регіональної науково-практичної студ. конф. – Одеса, 2008;

4. Каліновська О. Г. До питання про українсько-кримськотатарський союз 1648 – 1653 рр. // «Історіосфера», - Одеса, 2012.



Виконує обов’язки куратора групи на 1 курсі історико-філософського факультету.Організовувала екскурсії до музеїв, зокрема у 2004 та 2005 р. – до музею торгового флоту у морському училищі і зустріч з дочкою Героя Радянського Союзу О. І. Марінеско – Є. О. Марінеско. З 2003 по 2005 рік читала лекції з історії України в інституті вдосконалення вчителів. Під час проведення педагогічної практики зі студентами 4 курсу на базі гімназії № 8 проводила профорієнтаційні бесіди з учнями старших класів.

Протягом 20 років проходила підвищення кваліфікації у Одеському національному університеті ім. І. І. Мечникова, двічі – у Одеській національній академії харчових технологій, двічі – у Одеському національному морському університеті, у якому в червні 2011 р. пройшла останнє стажування за темою «Організація науково-дослідної роботи студентів з вітчизняної історії».

Нагороджена Почесною грамотою Міністерства освіти України ( 2000 р.), Почесною грамотою Міністерства освіти і науки України (2002 р.), Подякою Державного комітету України у справах сім’ї та молоді за особистий внесок у реалізацію державної молодіжної політики, підготовку молодих науковців та сприяння гендерним дослідженням в Україні (2003 р.), знаком «Відмінник освіти України» (2007 р.).



 

Пустая синяя полоска

© 2024 Університет Ушинського
https://hoston.blob.core.windows.net/juragan/slot-mahjong-gacor.html https://hoston.blob.core.windows.net/juragan/slot-luar-negeri.html https://hoston.blob.core.windows.net/juragan/slot-gacor-online.html https://simkatmawa.ubt.ac.id/V2/app-web/page/produk/demo-pragmatic/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/
https://slot-bonanza-terpercaya.powerappsportals.com/