Науковий семінар «Османський цивілізаційний вимір України

017 листопада 2023 року, на запрошення міжнародного проекту «SCIENCE AT RISK Emergency Office» в Державному закладі «Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К.Д. Ушинського відбувся науковий семінар Олександра Середи «Османський цивілізаційний вимір України».

4
До заходу долучилися: Держаний заклад «Південноукраїнський національний університет ім. К.Д. Ушинського, Одеський національний університет імені І.І. Мечникова, Кам'янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка, Донецький національний університет імені Василя Стуса у Вінниці, Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Стамбульський університет.

3
Тема презентованої доповіді розкрила питання ролі османського впливу в українському державотворенні на основі аналізу представлених османсько-турецьких джерел гетьманської доби. Зокрема акцентовано увагу на ферманах султана Мехмеда IV до Богдана Хмельницького, Петра Дорошенка, і султана Ахмеда ІІІ до Пилипа Орлика. Окрему увагу доповіді приділено розвитку Північно-Західного Причорномор’я у складі Османської держави. Зокрема наголошувалось на 320 річному управлінні османською централізованою владою півдня України від Дунаю до Дніпра, де в рамках Аккерманського і Очаківського санджаків відбувалось українське освоєння регіону і формування такого простору як «Ханська Україна».

2
Метою заходу було надання фактологічного матеріалу, на основі османсько-турецьких джерел, що розвінчує російські міфи імперського освоєння півдня України і нівелює московський вектор у розвитку українського суспільства. Акцент ставився на відмежуванні від «москвоцентриської» цивілізаційної ролі в українському Причорномор’ї та, відповідно до норм ЮНЕСКО, зазначалося освоєння регіону за першими письмовими зафіксованими джерелами.

Пустая синяя полоска

© 2024 Університет Ушинського
https://hoston.blob.core.windows.net/juragan/slot-mahjong-gacor.html https://hoston.blob.core.windows.net/juragan/slot-luar-negeri.html https://hoston.blob.core.windows.net/juragan/slot-gacor-online.html https://simkatmawa.ubt.ac.id/V2/app-web/page/produk/demo-pragmatic/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/
https://slot-bonanza-terpercaya.powerappsportals.com/